Francúzsko: Hollande na čele vojenskej parády v Deň dobytia Bastily

14.07.2012 Celý región

Paríž 14. júla (TASR) - Tisícky ľudí dnes sledovali vojenskú prehliadku na parížskom Champs - Élysées pri príležitosti dnešného francúzskeho štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily.

Na čele sprievodu bol v otvorenom vojenskom vozidle novozvolený francúzsky prezident Francois Hollande, informovala agentúra DPA. Spolu s ním sa na oslavách sa prvýkrát na verejnosti ukázala aj jeho družka Valérie Trierweilerová. Vojenská parádu sledovala z prvých radov.

Prvé oslavy začiatku francúzskej revolúcie z roku 1789 pre Hollanda vo funkcii prezidenta sa začali francúzskou hymnou. Na vojenskej prehliadke sa zúčastnilo 5000 vojakov, tisícky koní a vojenských vozidiel, ako aj desiatky bojových lietadiel a vrtuľníkov, píše agentúra DPA.

Štátny sviatok Francúzskej republiky je pripomienkou dobytia pevnosti a väzenia Bastily 14. júla 1789. Znamenalo začiatok francúzskej revolúcie.

Francúzsko čaká na vyjadrenia Hollanda, ktorý sa dnes v očakávanom interview vyjadrí k najväčším výzvam v oblasti domácej i medzinárodnej politiky v krajine, ktorá bojuje o návrat k ekonomickému rastu.
 

Vyberte región